Urząd Gminy w Kozłowie

Gminna Biblioteka Publiczna w Kozłowie

Towarzystwo Sportowe Energia Kozłów

Klub Seniora Zawsze Młodzi w Kozłowie

Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Dzieci i Młodzieży

Narodowe Forum Muzyki

Śpiewająca Polska

Akademia Chóralna - Śpiewająca Polska

Gminny Ośrodek Kultury Sportu i Turystyki w Żarnowcu

Samorządowe Centrum Kultury im. Jana Pawła II w Sędziszowie
Wizyty
Dzisiaj: 1Wszystkich: 127787

Przepis na fantastyczne pisanki wielkanocne!

Aktualności » Przepis na fantastyczne pisanki wielkanocne!

smiley CZOŁEM PRZYJACIELE KULTURY smiley

święta tuż tuż
najwyższa pora na przygotowanie się do wykonania pisanek wielkanocnych

- PRZEDNIEJ RODZINNEJ ZABAWY

JAKIE MAMY MOŻLIWOŚCI

 

I. GOTOWY BARWNIK

II. NATURALNE SPOSOBY:

  • ZŁOTY KOLOR/ łupiny cebuli, suszony kwiat hibiskusa - produkty zamaczamy w wodzie około 2 h. zagotowujemy można dodać 2 łyżeczki soku z cytryny lub łyżeczkę octu, dodajemy jajka i gotujemy
  • ŻÓŁTY / kurkuma, szafran, curry. Na 1 litr wody wsyp 2-3 łyżeczki kurkumy, dodaj 2 łyżki soli i octu spirytusowego. Do przygotowanego wywaru włóż uprzednio ugotowane jajka i pozostaw na minimum 2h.
  • CZERWONY / czerwona kapusta -Małą główkę kapusty pokrój, zalej wodą by była całkowicie przykryta i gotuj około 30-40 minut. Następnie wywar przecedź i ponownie zagotuj z 2 łyżkami soli i octu spirytusowego. Gdy lekko przestygnie włóż do niego ugotowane jajka i pozostaw na kilka godzin lub całą noc/ - buraki /pokrój na plastry 2 średnie buraczki mogą być w łupinie, zalej litrem wody, zagotuj i dodaj po 3 łyżki soli i octu spirytusowego. Do takiej mieszanki włóż jajka.
  • ZIELONY / młode zboże , trawa, szpinak -Wcześniej z roślin ugotuj intensywny wywar (możesz wykorzystać jedną lub kilka) i dopiero do niego włóż jajka. Dla wzmocnienia intensywności koloru możesz dodać 2 łyżki octu spirytusowego lub soku z cytryny./
  • SZARY /szyszki olchy - z szyszek ugotuj intensywny wywar, dodaj jajka i gotuj kilkanaście minut, aż do momentu uzyskania pożądanego koloru/.